Laktoza to cukier występujący w mleku. Niestety u wielu osób z powodu niedoboru enzymu, który jest niezbędny do jego prawidłowego trawienia – powoduje przykre dolegliwości. Konieczne jest wówczas wykluczenie mleka i jego produktów z diety. Ale nie to jest najtrudniejsze – znacznie większym problemem jest postawienie właściwej diagnozy.
Nietolerancja laktozy – objawy
Problem z trawieniem mleka zwykle pojawia się u dorosłych osób – przeważnie w wieku dziecięcym nie występuje. Później jednak laktaza, enzym niezbędny do trawienia cukru zawartego w mleku, przestaje być produkowana przez organizm i obecność laktozy w diecie zaczyna powodować dolegliwości. Jak zorientować się, że mleko Ci szkodzi? Co zrobić w takiej sytuacji? Do najczęstszych objawów nietolerancji laktozy należą:
- mdłości,
- bóle brzucha,
- biegunka,
- wzdęcia.
Zwykle zaczynają się one pojawiać godzinę lub dwie po spożyciu nietolerowanego pokarmu. Laktoza nie zostaje rozłożona na cukry proste i nie może być wchłonięta w jelicie. Ulega więc fermentacji i zatrzymuje wodę. To zjawisko powszechnie występuje w przyrodzie – większość ssaków osiągając dorosłość traci zdolność przyswajania mleka – a więc także trawienia laktozy. W niektórych częściach świata, na przykład w Azji – jest to znacznie częstszy problem niż w Polsce, tam nietolerancja mleka przez osoby dorosłe sięga nawet 100%. U nas jest to zaledwie 25% – i choć wydaje się to dużo, w porównaniu do reszty świata nie jest to zjawiskowa wartość. Aby mieć pewność, że nie należysz do grupy osób dotkniętych nietolerancją laktozy – musisz wykonać odpowiednie badania. Najlepszym sposobem jest korzystanie z indywidualnych ubezpieczeń, które często dostępne są w formie ubezpieczenia grupowego oferowanego przez firmę, w której pracujesz.
Nietolerancja laktozy – leczenie
Co zatem zrobić, jeśli przeprowadzone badania wskazują na to, że cierpisz na nietolerancję laktozy? Wszystko zależy od stopnia niedoboru laktazy. Jeśli dolegliwości nie są silne, wiele osób decyduje się na suplementację dostępnymi w aptekach preparatami zawierającymi brakujący enzym. Jednak jest to rozwiązanie dość kosztowne i nie w każdym przypadku przynosi oczekiwane rezultaty. Jeśli takie leczenie jest nieskuteczne – można zastąpić słodkie mleko fermentowanym, a więc spożywać wszelkiego rodzaju kefiry i jogurty, które są lepiej tolerowane przez organizm. Ale także to rozwiązanie nie każdemu przynosi ulgę. W skrajnych przypadkach należy całkowicie wyeliminować z diety mleko i produkty mleczne. W początkowej fazie jest to dość trudne – ale z biegiem czasu coraz bardziej staje się nawykiem. Niestety nie wystarczy zrezygnować z mleka i serów – wiele produktów zawiera ukrytą laktozę w składzie, dlatego należy dokładnie czytać etykiety. Także część leków może zawierać ten cukier i na nie również należy uważać.
Nietolerancja laktozy – dieta
Jeśli powinieneś wyeliminować mleko z diety musisz pamiętać, że zawiera ono wiele składników odżywczych, które będziesz musiał uzupełnić w inny sposób. Wybierając napoje roślinne zamiast mleka – zwracaj uwagę na ich skład, najlepsze jest mleko sojowe wzbogacone wapniem – tylko takie zapewni Ci dostarczenie do organizmu jego właściwej ilości. Jeśli musisz zrezygnować z serów – zastąp je produktami otrzymanymi z tofu. Całkowita rezygnacja z produktów mlecznych bez kompleksowej zmiany diety, tak, aby wciąż była ona dobrze zbilansowana, może być niebezpieczne.
- Październik miesiącem świadomości i profilaktyki raka piersi - 16 października 2020
- Jak działa telemedycyna? - 15 września 2020
- Polisa Nadziei – polisa OC/AC, dzięki której każdy może pomóc - 7 września 2020