Choroby nowotworowe są jedną z najczęstszych przyczyn zgonów i źródłem tragedii wielu ludzi na całym świecie. Od kilkunastu lat coraz więcej autorytetów naukowych jako jedną z ich przyczyn podaje niewłaściwe odżywianie się, a jako skuteczną metodę wspomagania leczenia nowotworów – odpowiednią dietę. Czy można pokonać raka dietą?
Internet roi się od różnego typu porad, jak wyleczyć raka, stosując tę czy inną mniej lub bardziej specjalistyczną dietę. Do wielu rewelacji należy podchodzić z dużą ostrożnością, gdyż gros osób i instytucji żeruje na ludzkiej tragedii i pragnie zbić na niej interes. Cudowne poradniki typu Pokonaj raka dietą! nie zawsze są tak cudowne, jak byśmy tego chcieli, a media co i rusz donoszą o drastycznych przykładach różnej maści szarlatanów, którzy „leczą” raka sokiem z buraka, cieciorką czy kapustą.
Dieta w walce z rakiem
Badania naukowców dowodzą jednak, że odpowiednia dieta ma znaczenie zarówno w profilaktyce antynowotworowej, jak i wspomaganiu leczenia raka. Wyniki badań American Institute for Cancer Research – AICR dowodzą, że zła dieta oraz niehigieniczny styl życia odpowiadają za 30–40% przypadków zachorowań na nowotwory. Jeśli dodatkowo osoby te palą papierosy, nie uprawiają sportu i są narażone na stres, czynnik ten wzrasta do nawet 70%.
Osobom, które chcą żyć długo i zdrowo lub, które odnotowały wśród swoich bliskich przypadki zachorowań na raka pozostaje więc profilaktyka.
Naukowcy dowodzą, że rak „żywi się” cukrem, dlatego wyeliminowanie ze swojej diety nadmiaru cukrów prostych i złożonych oraz wszelkiego typu konserwantów i sztucznych barwników na pewno każdemu wyjdzie na dobre. Należy unikać fast foodów oraz nadmiaru soli w potrawach, ograniczyć spożywanie mięsa, zwłaszcza tłustego i grillowanego i zwiększyć spożycie warzyw, najlepiej pochodzących ze sprawdzonego źródła. Zbawienne są tzw. owoce jagodowe (maliny, truskawki, jagody itp.) oraz wszelkiego typu warzywa zielone (sałata, rośliny kapustne, brokuł) i bogate w białko warzywa strączkowe – soczewica, fasola, groch.
Nowotwór dieta – to nie wszystko!
Należy unikać spożywania słodyczy i wszelkich przetworzonych pokarmów, a przerzucić się na suszone owoce, nasiona, orzechy. Wiele autorytetów zaleca picie zielonej herbaty, która zawiera wiele antyoksydantów. Nasza dieta powinna być zróżnicowana, bogata w mięso ryb zawierające kwasy Omega 3 oraz różnego typu kasze, brązowy ryż produkty z tzw. pełnej mąki.
Jak widać, dieta w walce z rakiem jest po prostu zdrową dietą, którą należy stosować wraz ze zmianą stylu życia.
Powinniśmy unikać palenia papierosów i spożywania alkoholu oraz jak najwięcej czasu spędzać na świeżym powietrzu, regularnie uprawiając taki rodzaj sportu, który jest dostosowany do naszego wieku i możliwości.
Sprzymierzeńcem w profilaktyce antyrakowej jest też sen – regularne wysypianie się dobrze wpływa na nasz metabolizm i sprawia, że łatwiej nam utrzymać odpowiednią masę ciała. Wszystkie te zalecenia są pozornie oczywiste, jednak tempo życia i wymagania stawiane nam w pracy zawodowej sprawiają, że wiele osób nie stosuje ich, mimo że nieustannie informują o tym media. Co więcej – taki styl życia chroni nas przed innymi chorobami, takimi jak nadciśnienie czy zawał, które oprócz nowotworów są najczęstszą przyczyną zgonów.
Nie bez przyczyny każde indywidualne ubezpieczenie na życie jako element umowy zawiera ankietę medyczną, w której zadawane są pytania o naszą dietę i styl życia. Wiele polis na życie zawiera też osobne polisy dodatkowe zabezpieczające nas właśnie na wypadek choroby nowotworowej – warto je wykupić, gdyż w razie choroby mogą okazać się ważnym wsparciem finansowym przy kosztownym leczeniu.
Dieta w nowotworach – co jeśli zachorujemy?
Osobną kwestią jest dieta w nowotworach, czyli stosowanie diety u osób, u których zdiagnozowano chorobę nowotworową. W zależności od typu nowotworu powinniśmy się w tej sprawie skonsultować ze specjalistą.
Każdy dobry oddział onkologiczny, zwłaszcza w ośrodkach akademickich, ma na etacie dietetyka, który może dobrać właściwą dietę w zależności od stadium choroby. Co innego będzie nam zalecane podczas stosowania radio- i chemoterapii, co innego podczas rekonwalescencji.
Należy absolutnie unikać stosowania cudownych diet zalecanych przez znachorów czy innych „znawców”.
Medycyna jest obecnie tak zaawansowana, że z wieloma typami nowotworów można wygrać lub znacznie przedłużyć swoje życie pod warunkiem, ze będziemy słuchali zaleceń specjalistów. Wskażą nam oni, jakie firmy produkują specjalne odżywki i suplementy diety, które pomogą nam w walce z chorobą.
Leczenie raka dietą włóżmy jednak między bajki, a dietę traktujmy jako niezwykle ważny czynnik wspomagający leczenie, a nie je zastępujący.
- Kup ubezpieczenie – wspomóż Fundację „Pokonać Endometriozę” - 2 marca 2021
- Szalejące wichury? Jak uzyskać odszkodowanie za mienie zniszczone? - 30 czerwca 2020
- Ostrzeżenia przed burzami – anomalii pogodowych w Polsce tego lata nie zabraknie - 18 czerwca 2020