Ogólne

Czy warto jeść mięso?

Od wielu lat Polacy częściej zastanawiają się co jeść, aby zachować zdrowie. Wpływa na to z pewnością ma dostęp do wielu produktów, których kupienie kiedyś nie było możliwe, oraz wiele możliwości zdobywania wiedzy. Popularne stały się różne diety, w tym także wegetariańska. Czy dobrze wpływa na zdrowie? Czy warto jeść mięso?

Dieta wegetariańska

Powodów rezygnacji z mięsa jest wiele. Niektórzy decydują się na dietę wegetariańską ze względów religijnych, moralnych czy filozoficznych – inni po prostu szukają zdrowego modelu żywienia. I choć dieta wegetariańska ma wiele zalet, trzeba pamiętać o tym, że w niektórych przypadkach może spowodować więcej szkody niż pożytku.

Wady diety wegetariańskiej

Przede wszystkim dieta wegetariańska zakłada, że produkty mięsne zostaną zastąpione roślinami. Jeśli więc jest dobrze zbilansowana, nic złego nie powinno się stać, wszak jedzenie roślin to najszybsza droga do zdrowia. Warto jednak zwrócić uwagę na fakt, że najzdrowsze są te niepoddane obróbce – czyli przede wszystkim surowe. To właśnie takie owoce i warzywa zawierają najwięcej enzymów i są najlepszym źródłem wszelkich witamin. Zupełnie inaczej wygląda sprawa, gdy warzywa czy owoce zostaną poddane obróbce termicznej, a więc na przykład ugotowane. Przede wszystkim zwiększa się ich indeks glikemiczny, a to oznacza, że zjedzenie ich powoduje większy wyrzut insuliny do krwi. Większą pracę więc musi wykonać trzustka, co wcale nie jest zdrowe. Trzeba także pamiętać, że organizm potrzebuje bardzo wielu różnych substancji odżywczych, między innymi białka. Wegetarianie są zdania, że wszystkie można pozyskać z roślin – i mają dużo racji. Warto jednak zwrócić uwagę na fakt, że wegetarianie posiłkują się w tym celu dużymi ilościami soi. Ta zaś w dużej większości jest modyfikowana genetycznie – powstaje więc pytanie, czy to dobry interes. Wszak nie od dziś przestrzega się przed żywnością GMO – nie bez powodu. Modyfikowana soja zaburza gospodarkę hormonalną i trzeba mieć świadomość, że spożywana w dużych ilościach może nie być bezpieczna.

Dieta wegetariańska – czy warto korzystać z restauracji?

Jak grzyby po deszczu mnożą się wegetariańskie bary i restauracje. I choć żywność, jaka jest w nich serwowana, faktycznie jest pozbawiona mięsa i powinna być zdrowa – niestety większość dań to smażone, wysokokaloryczne produkty sojowe lub pszeniczne, co przecież dalekie jest od zdrowej diety. W menu można także znaleźć wiele słodkości – na bazie cukru i mąki przennej. Propozycje lokali wegetariańskich często więc pozostawiają wiele do życzenia.

Czy warto jeść mięso?

Dieta zawierająca mięso nie jest w ostatnim czasie modna, tak jak wegetarianizm i weganizm. Tymczasem właśnie mięso zawiera najlepiej przyswajalne białko, zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy w odpowiednich proporcjach. Mięso zawiera także wiele składników mineralnych, na co szczególnie powinny zwrócić uwagę osoby mające problem z obniżonym poziomem żelaza.

Przeczytaj także: Poziom żelaza w organizmie – czemu jest taki ważny?

Żelazo obecne w mięsie, tak zwane hemowe, jest lepiej przyswajalne niż to obecne w warzywach, określane jako niehemowe. Warto także wiedzieć, że obecność żelaza hemowego zwiększa przyswajalność niehemowego. Optymalnym rozwiązaniem jest zatem łączenie mięsa z warzywami bogatymi w żelazo, na przykład burakami czy szpinakiem. 

Kaloryczność mięsa – czy warto jeść mięso?

Decydując się na dietę zawierającą produkty mięsne trzeba pamiętać, że nie zawsze jest ono niskokaloryczne. Wołowina, wieprzowina, kaczki czy gęsi – to mięsa, które w nadmiarze mogą prowadzić do nadwagi i problemów z niej wynikających.

Przeczytaj także: Jak leczyć otyłość?

Najbezpieczniejsze pod tym względem jest białe mięso, a więc indyk, kurczak, cielęcina czy królik. Trzeba jednak bardzo uważać szczególnie wybierając kurczaka – to mięso może być bowiem bardzo nafaszerowane hormonami i lepiej nie kupować go w sklepie. Najbezpieczniej znaleźć źródło u lokalnego hodowcy na wsi. Ale tak naprawdę ta sama zasada dotyczy także wszystkich innych rodzajów mięs. Chcąc mieć pewność, że nie zawiera żadnych konserwantów ani dodatków, najlepiej zaopatrywać się w bezpiecznych miejscach, omijając zaś markety szerokim łukiem.

Przeczytaj także: Dieta dr Ewy Dąbrowskiej – dlaczego zyskuje tak wielką popularność?

Ubezpieczenie na życie 

The following two tabs change content below.

Krzysztof Nowakowski

Specjalista ds. ubezpieczeń. Posiada ogromne doświadczenie w obsłudze klienta. Współtworząc Poradnik Przewodnika Ubezpieczeniowego dzieli się swoją wiedzą zdobytą w agencjach ubezpieczeniowych.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się na nasz newsletter!

Zawarte są w nim informacje odnośnie proponowanych polis, które obecnie są najbardziej aktualnymi newsami na polskim rynku ubezpieczeniowym.

Nie znalazłeś dla siebie odpowiedniego ubezpieczenia?

Pozwól nam na indywidualny dobór polisy do Twoich potrzeb. Pomogą Ci nasi eksperci!

ubezpieczenie OC