Ogólne

Czy zdrowa dieta pomoże w epidemii koronawirusa?

Choć zdrowa dieta nie zagwarantuje braku kontaktu z koronawirusem i nie uchroni przed ewentualnym zakażeniem, może wspomóc system odpornościowy. Dzięki temu choroba, jeśli w ogóle się pojawi, przebiegnie bardzo łagodnie. Dlatego na pytanie, czy zdrowa dieta pomoże w epidemii koronawirusa, należy odpowiedzieć twierdząco.

Jak zadbać o odporność?

Zdrowy organizm to taki, któremu dostarcza się odpowiedniej ilości niezbędnych witamin i mikroelementów. Jeśli tych substancji jest pod dostatkiem, system immunologiczny działa prawidłowo i poradzi sobie z zakażeniami. Co zatem jeść, aby zyskać dobrą odporność?

Dobre produkty

Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na jakość jedzenia. Najłatwiej dostępne są produkty z hipermarketowych półek, ale to właśnie one mogą być źródłem wielu toksyn. Te zaś znacznie obniżają odporność. Dlaczego? Otóż aż 70% odporności zapewnia odpowiednia flora bakteryjna jelit. Zarówno antybiotyki, jak i substancje konserwujące znajdujące się w wielu popularnych produktach spożywczych niszczą ją. Nie ma zatem możliwości, aby zadbać o odporność, jeśli w diecie znajduje się duża ilość konserwantów, antyzbrylaczy, środków przeciwko grzybom – i wielu innych substancji chemicznych dodawanych do jedzenia. Pierwszym krokiem w walce o sprawny układ immunologiczny powinno być więc znalezienie produktów naturalnych, pozbawionych takich dodatków. Jeśli jemy jajka – niech pochodzą od kur hodowanych w naturalnym środowisku. Zawierają one ogromną ilość witamin i są w stanie znacznie zwiększyć odporność organizmu. Działają niczym najlepsza szczepionka – w przeciwieństwie do najgorszej jakości jajek od kur z chowu klatkowego. Jeśli sięgamy po mięso – powinno ono pochodzić ze sprawdzonego źródła, od lokalnego producenta – nie zaś z lodówki marketowej. To jedyny sposób aby uniknąć wstrzykiwanych do mięsa substancji, które mają zapewnić jego większą trwałość, lepszy kolor i wreszcie – większą objętość.

Przeczytaj także: Czy warto jeść mięso?

Jakie produkty w diecie mają pozytywny wpływ na odporność?

Warto także zastanowić się, co właściwie należy jeść, aby organizm był bardziej odporny na bakterie i wirusy. Niestety dziś środowisko jest bardzo zniszczone przez człowieka i nawet pozornie zdrowe produkty mogą nie wpływać pozytywnie na odporność. Przykładem mogą być warzywa czy owoce. Choć powszechnie uważa się je za bardzo zdrowe – są przecież źródłem wielu witamin i pierwiastków potrzebnych, aby zachować zdrowie – w praktyce nie zawsze tak jest. Przede wszystkim należy pamiętać, że uprawy są pryskane środkami owadobójczymi, chwastobójczymi, a także ułatwiającymi zbiory. Najbardziej toksyczny jest popularny Roundup, o którego szkodliwości wiadomo bardzo dużo, a mimo to jest powszechnie używany. Ten zawierający glifosat środek jest rakotwórczy i w związku z tym wytoczono już wiele procesów producentowi. Jeśli zatem kupowane rośliny – warzywa czy zboża – są pryskane tym środkiem, to trudno mówić o ich pozytywnym wpływie na odporność. Dlatego aby zadbać o swoje zdrowie trzeba wybierać produkty od małych, lokalnych producentów, którzy nie stosują tego typu zabiegów. 

Czy zdrowa dieta pomoże w epidemii koronawirusa?

Aby dieta mogła pomóc w epidemii koronawirusa, musi być odpowiednio bogata w witaminy, mikroelementy i być restrykcyjnie przestrzegana. Należy zrezygnować z wszystkich produktów, które mogą zawierać chemiczne dodatki – nie wystarczy ograniczyć ich ilość. Przykładem produktu, który dominuje na polskich stołach, a ogranicza możliwości systemu immunologicznego, może być biała mąka pszenna. Produkt ten niestety jest modyfikowany genetycznie i należy do bardzo niezdrowych, tymczasem to właśnie on jest głównym składnikiem chleba, drożdżówek, makaronów czy pizzy – a więc pojawia się w diecie powszechnie. Dowiedziono, że spożywanie mąki ma także cechy uzależnienia – dlatego tak trudno jest z niej zrezygnować. Tymczasem jest to produkt, który powinien zniknąć z naszego jadłospisu. 

Przeczytaj także: Jaką mąkę wybrać?

W czasie, kiedy panuje epidemia, kwestia odporności jest ważniejsza niż kiedykolwiek. Warto się więc zastanowić, czy odpowiednia dieta nie jest lepszym rozwiązaniem niż maseczki i rękawiczki, które niestety są bardzo często niewłaściwie używane i jako takie nie mogą zapobiec zakażeniu. Tymczasem podniesienie odporności może znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania. Wartym rozważenia jest przejście na dietę ketogeniczną, która ma właściwości przeciwzapalne i chroni przed wieloma zachorowaniami. Pozwala także odzyskać zdrowie, gdy choroba już się przydarzy.

Przeczytaj także: Dieta ketogeniczna – kiedy warto ją stosować?

Ubezpieczenie na życie 

The following two tabs change content below.

Karolina Burzyńska

Od 2017 roku redaktor Przewodnika Ubezpieczeniowego. Związana z branżą ubezpieczeniową od kilku lat. Dzięki zamiłowaniu do dziennikarstwa internetowego Poradnik tworzony przez specjalistów nabiera kształtu przyjaznego odbiorcom.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się na nasz newsletter!

Zawarte są w nim informacje odnośnie proponowanych polis, które obecnie są najbardziej aktualnymi newsami na polskim rynku ubezpieczeniowym.

Nie znalazłeś dla siebie odpowiedniego ubezpieczenia?

Pozwól nam na indywidualny dobór polisy do Twoich potrzeb. Pomogą Ci nasi eksperci!

ubezpieczenie OC