Choć zdrowa dieta nie zagwarantuje braku kontaktu z koronawirusem i nie uchroni przed ewentualnym zakażeniem, może wspomóc system odpornościowy. Dzięki temu choroba, jeśli w ogóle się pojawi, przebiegnie bardzo łagodnie. Dlatego na pytanie, czy zdrowa dieta pomoże w epidemii koronawirusa, należy odpowiedzieć twierdząco.
Jak zadbać o odporność?
Zdrowy organizm to taki, któremu dostarcza się odpowiedniej ilości niezbędnych witamin i mikroelementów. Jeśli tych substancji jest pod dostatkiem, system immunologiczny działa prawidłowo i poradzi sobie z zakażeniami. Co zatem jeść, aby zyskać dobrą odporność?
Dobre produkty
Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na jakość jedzenia. Najłatwiej dostępne są produkty z hipermarketowych półek, ale to właśnie one mogą być źródłem wielu toksyn. Te zaś znacznie obniżają odporność. Dlaczego? Otóż aż 70% odporności zapewnia odpowiednia flora bakteryjna jelit. Zarówno antybiotyki, jak i substancje konserwujące znajdujące się w wielu popularnych produktach spożywczych niszczą ją. Nie ma zatem możliwości, aby zadbać o odporność, jeśli w diecie znajduje się duża ilość konserwantów, antyzbrylaczy, środków przeciwko grzybom – i wielu innych substancji chemicznych dodawanych do jedzenia. Pierwszym krokiem w walce o sprawny układ immunologiczny powinno być więc znalezienie produktów naturalnych, pozbawionych takich dodatków. Jeśli jemy jajka – niech pochodzą od kur hodowanych w naturalnym środowisku. Zawierają one ogromną ilość witamin i są w stanie znacznie zwiększyć odporność organizmu. Działają niczym najlepsza szczepionka – w przeciwieństwie do najgorszej jakości jajek od kur z chowu klatkowego. Jeśli sięgamy po mięso – powinno ono pochodzić ze sprawdzonego źródła, od lokalnego producenta – nie zaś z lodówki marketowej. To jedyny sposób aby uniknąć wstrzykiwanych do mięsa substancji, które mają zapewnić jego większą trwałość, lepszy kolor i wreszcie – większą objętość.
Przeczytaj także: Czy warto jeść mięso?
Jakie produkty w diecie mają pozytywny wpływ na odporność?
Warto także zastanowić się, co właściwie należy jeść, aby organizm był bardziej odporny na bakterie i wirusy. Niestety dziś środowisko jest bardzo zniszczone przez człowieka i nawet pozornie zdrowe produkty mogą nie wpływać pozytywnie na odporność. Przykładem mogą być warzywa czy owoce. Choć powszechnie uważa się je za bardzo zdrowe – są przecież źródłem wielu witamin i pierwiastków potrzebnych, aby zachować zdrowie – w praktyce nie zawsze tak jest. Przede wszystkim należy pamiętać, że uprawy są pryskane środkami owadobójczymi, chwastobójczymi, a także ułatwiającymi zbiory. Najbardziej toksyczny jest popularny Roundup, o którego szkodliwości wiadomo bardzo dużo, a mimo to jest powszechnie używany. Ten zawierający glifosat środek jest rakotwórczy i w związku z tym wytoczono już wiele procesów producentowi. Jeśli zatem kupowane rośliny – warzywa czy zboża – są pryskane tym środkiem, to trudno mówić o ich pozytywnym wpływie na odporność. Dlatego aby zadbać o swoje zdrowie trzeba wybierać produkty od małych, lokalnych producentów, którzy nie stosują tego typu zabiegów.
Czy zdrowa dieta pomoże w epidemii koronawirusa?
Aby dieta mogła pomóc w epidemii koronawirusa, musi być odpowiednio bogata w witaminy, mikroelementy i być restrykcyjnie przestrzegana. Należy zrezygnować z wszystkich produktów, które mogą zawierać chemiczne dodatki – nie wystarczy ograniczyć ich ilość. Przykładem produktu, który dominuje na polskich stołach, a ogranicza możliwości systemu immunologicznego, może być biała mąka pszenna. Produkt ten niestety jest modyfikowany genetycznie i należy do bardzo niezdrowych, tymczasem to właśnie on jest głównym składnikiem chleba, drożdżówek, makaronów czy pizzy – a więc pojawia się w diecie powszechnie. Dowiedziono, że spożywanie mąki ma także cechy uzależnienia – dlatego tak trudno jest z niej zrezygnować. Tymczasem jest to produkt, który powinien zniknąć z naszego jadłospisu.
Przeczytaj także: Jaką mąkę wybrać?
W czasie, kiedy panuje epidemia, kwestia odporności jest ważniejsza niż kiedykolwiek. Warto się więc zastanowić, czy odpowiednia dieta nie jest lepszym rozwiązaniem niż maseczki i rękawiczki, które niestety są bardzo często niewłaściwie używane i jako takie nie mogą zapobiec zakażeniu. Tymczasem podniesienie odporności może znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania. Wartym rozważenia jest przejście na dietę ketogeniczną, która ma właściwości przeciwzapalne i chroni przed wieloma zachorowaniami. Pozwala także odzyskać zdrowie, gdy choroba już się przydarzy.
Przeczytaj także: Dieta ketogeniczna – kiedy warto ją stosować?
- Październik miesiącem świadomości i profilaktyki raka piersi - 16 października 2020
- Jak działa telemedycyna? - 15 września 2020
- Polisa Nadziei – polisa OC/AC, dzięki której każdy może pomóc - 7 września 2020